Sauna, suomalainen sauna, on varmaan aihe, joka saa useimman meistä lämpenemään. Yksi kylpee sähkösaunassa, toinen lisää puita kiukaan alle ja kolmas sukeltaa lämmityksen aikana savusaunan savun katkuihin. Joku nauttii löylynsä tynnyrissä ja turkkilaisen saunankin salaisuudet ovat monille tuttuja.

Saunassa istutaan porukalla ja jonkun virkaan kuuluu löylyn heitto. Joku istuu löylyissä mieluummin yksin, omassa hyvässä seurassaan. Saunan riitit ovat silti jokaisella aivan oikeat. Saunan löylyistä kieltäytyjä saa usein ihmettelevän katseen. On meitäkin, joiden kuumansietokyky on heikentynyt. Saunassa viipyminen kestää silloin vain silmänräpäyksen ja saunominen suhteessa lämmittämiseen tuntuu melkoisen turhalta. Ei se sitä silloinkaan ole.

25102015%20%2827%29.jpg

Tänään odotti telttasauna Jijonassa campolla lämmitystä. Istuimme nuotion ääressä, kun SaunaTonttu saapui paikalle. "Ilmoittakaa vain minulle, kun haluatte saunaan. Se on sytytyksestä 22 minuutin päästä valmis kylpemistä varten." Melkoinen kommentti kolmelle naiselle. Asiasta kehkeytyikin mielenkiintoinen ja syvällinen keskustelu. Jännite mies-nainen säilyi koko sananvaihdon ajan. Pohdimme saunomisen syvällistä ydintä ja nykytekniikan avulla mitattavaa 22 minuutin aikaa. Mielipiteiden vaihto tuntui vaativan melkein puheenvuorojen kirjaamisen keskustelupöytäkirjan muotoon. Sanankäänteet olivat varsin virallisia ja pyrkivät ehdottomaan tarkkuuteen.

25102015%20%2833%29.jpg

Nuotion toisella puolella istui Martti, vastapäätä minua. Näin silmissäni pienen pojan, jonka isä on opettanut saunomisen rituaaleihin. Vesien kantamisen saunaan, puiden rahtaamisen kiukaan ja veden lämmitystä varten, pilkkeiden asettelun pesään ja tulitikun raapaisun. Saunominen alkaa jo paljon ennen ensimmäisten löylyjen heittämistä kiukaalle. Saunan lämmitystoimet virittävät mielen rentouttavaan löylyssä istumiseen. Vaatteet riisutaan pukuhuoneen naulakkoon. Sinne jätetään murheet, roolit ja tittelit. Saunassa istumme sellaisina kuin olemme. Kertojan kielikuvat luovat nuotion ympärille sanoinkuvaamattoman tunnelman. Suomessa saunomiseen kuuluu kesällä vastan teko. Jijonassa en ole nähnyt vihtaakaan.

Martti oli tänään SaunaTonttu. Joku tuumasi, että tontusta tulee mieleen tonto eli typerys, mutta mielsimme nyt tontulle positiivisen hengen. Keskustelussa vilahtivat myös saunamajuri, saunamikko ja joitain nimityksiä saatoin unohtaakin. Saunan lämmityksestä oli kuitenkin kysymys kaikkine rituaaleineen. Martti kertoo olevansa saunahullu ja tajuan asian varsin hyvin, kun kuuntelen hänen leppoisaa muisteluaan. Isällä on tärkeä osa perinteissä. Martti on rakentanut monta saunaa. Hyvän saunan tekemisen opit ovat siirtyneet hänenkin pojalleen. Taitaa sen kuulemma vielä paremmin kuin Martti itse. Se on aikamieheltä paljon sanottu. Pojan ja isän väleissä säilyy usein kilpailuhenki lävitse koko elämän. Tunnen syvää kunnioitusta sanojaa kohtaan.

25102015%20%2828%29.jpg

Kiukaan uuni on ladattu pienillä syttypuilla. Tikulla raapaisusta alkoi sovittu ajanmittaus. SaunaTonttumme on hyvin itsevarmasti tuonut eteemme 22 minuutin etapin. Onhan meitä epäilijöitäkin matkassa mukana. Naiset laittavat vastaan, vaikka vain periaatteesta. Nuotiossa loimuaa tuli. Keskustelujen lomassa tulee väliaikatietoja kuluneesta ajasta. Lavis-lavatanssijumppa -aihe saa SaunaTontun pyytämään: "Voitko näyttää meille esimerkin asiasta?" Älypuhelimet nousevat taas arvoon arvaamattomaan. Kohta soi "Kultainen nuoruus" ja sen mukana painon siirrot ja valssin askeleet campon epätasaisella maa-alustalla. Valvomon "Mikä kesä" kehkeyttää lanteet mukaansatempaaviin buggan askeliin.

Älypuhelimen ajanotto näytti 23 minuuttia! Olimme hetkeksi unohtaneet pääasian, saunan lämmityksen ja aikarajan. Kiirehdimme telttasaunan luo. SaunaTonttu jäi, varmana asiastaan, istumaan paikalleen. Kousikkaan vettä ja kiukaalle. Kiuas palkitsi lämmittäjän auvoisella pihahduksellaan. Telttasauna oli valmis ensimmäisiä saunojia varten.

Suomalainen sauna, Jijonassa. Oikeaoppisesti, SaunaTontun lämmittämänä.